APRÍL V ZÁHRADE Ako sa o ňu postarať a čo môžeme sadiť tento mesiac?

NETKY.SK • 2 Apríl 2022, 12:00 • 2 min
APRÍL V ZÁHRADE  Ako sa o ňu postarať a čo môžeme sadiť tento mesiac?

BRATISLAVA – Jar sa pomaly prebúdza a mnohí z nás preto trávia čoraz viac času v záhradách. Apríl je mesiacom, keď začíname nielen s úpravou pôdy, ale aj so samotným sadením. Netky sa spýtali odborníka, ako je dobré postupovať a na čo by sme v tomto mesiaci určite nemali zabudnúť.

slovakia

left justify in out

Skôr, ako začneme so sadením a sejbou, je potrebné upraviť si pôdu. V prípade zemiakov je už zem pooraná od zimy. Pred sadbou drobnej zeleniny, ako napríklad karfiolu alebo kalerábu, je nevyhnutná úprava pôdy do roviny, aby bola sadba v dostatočnej hĺbke. Začíname aj s hnojením.

 

„Hnojenie plodín špeciálnej zeleniny sa vykonáva pred sadbou granulovaným priemyselným hnojivom v presne určenej dávke, tzv. Štartovacie hnojivo, alebo aj priamo v sadzači počas sadby a sejby,“ povedal pre Netky predseda Zväzu zemiakarov a zeleninárov Slovenskej republiky Jozef Šumichrast.

 

img

 

Zemiaky sme mohli sadiť už počas marca. Kto to nestihol, nevadí, s ich výsadbou môžeme pokojne pokračovať aj v apríli. Každú výsadbu je potrebné prispôsobiť počasiu. Tohtoročná jar bola zatiaľ veľmi suchá. Deficit vlahy je 80 %.

 

Prečítajte si tiež: V hlavnom meste cez víkend vysadili nové stromy

 

V tomto čase si pripravujeme priesady, teda sejeme paradajky či papriku.

 

„Začína sa výsadba drobnej zeleniny, do ktorej patrí jarný karfiol, kaleráb a kapusta. Vysievame hrach, reďkovku a cukrovú kukuricu. Dôležitý je výsev mrkvy. Do skleníkov a fóliovníkov vysádzame papriky, rajčiny, baklažány, šalát, môžeme aj skorý kaleráb,“ prezradil Šumichrast.

 

Takisto je potrebné okopať cesnak a cibuľu. Kto na túto aktivitu nemá čas, môže vyskúšať vyvýšený záhon, ktorý je bližšie k vašim krížom a rukám a zároveň sa na burinu „pozerá zvrchu“. Vhodný je najmä pre papriku, paradajky, cibuľu, fazuľu, špenát, ale aj bylinky.

 

img

 

Odborník pripomína, že pri starostlivosti o rastlinky je dôležitá aj prevencia. Upozorňuje na výber osiva s nižším rizikom ochorení. Vhodné je používať povolené chemické postreky na ochranu v ďalšom štúdiu rastu.

 

Milovníci exotického ovocia by nemali zabudnúť, že apríl je dobrým obdobím pre sadbu kivi. Mladé rastlinky znesú mráz až do mínus 6 stupňov Celzia a je vhodné chrániť ich fóliou. Toto ovocie vyžaduje slnečné miesto, ktoré má dobrú ochranu pred vetrom.

 

Možno vás zaujmeLiptovskú Maru sčasti vypustili. Prechádzka po priehrade láka stovky ľudí

 

Treba sa tiež postarať o ovocné stromy. Kto si chce vysadiť nové, je na to najvyšší čas. 

 

„V apríli je vhodné pri ovocných stromoch pokračovať v štepení. U viniča sa vykonáva v mesiaci apríl takzvaná viazka ťažňov. Dôležitá je závlaha ovocných stromov, pri jarných mrazoch ochrana pred mrazom a chemická ochrana proti hubovým chorobám,“ radí Jozef Šumichrast.

 

img

 

K téme: Počet dudkov chocholatých na Slovensku dlhodobo klesá




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies